مطالبی در خصوص هفته ملی سرطان
دکتر احسان ریخته گر معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی:
سالانه هزاران مورد ابتلا به سرطان در ایران و میلیونها مورد در جهان رخ میدهد که در صورت تشخیص به موقع و زودهنگام، تومور در مراحل اولیه تشخیص داده شده و در نتیجه درمان آن آسان تر و امکان کنترل و بهبود کامل آن بسیار زیاد است.
مهمترین دلیل بهبود در بقای بیماران، علاوه بر درمانهای موثرتری که پیدا شده است، افزایش آگاهی مردم و ارتقای روشهای تشخیص زودهنگام است. حتی برای کسانی که احتمال بهبودی آنها کم است، شانس زنده ماندن در زمان تشخیص زودتر و بیشتر خواهد بود.
دو جزء اصلی در برنامه تشخیص زودرس سرطان وجود دارد: تشخیص زودهنگام، غربالگری.
یکی از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از سرطان ها و بهبود بقای سرطان از راه تشخیص زودهنگام آن ها درحال اجرا است. پیرو تدوین دستورالعمل ملی مدیریت خدمات برای سه سرطان مهم پستان، دهانه رحم و روده بزرگ، پایلوت برنامه مذکور در قالب برنامه ایراپن از سال 1395 آغاز شده است.
تمرکز اصلی برنامه بر تشخیص زودهنگام افراد علامتدار، همچنین غربالگری افراد پرخطر و با خطر متوسط با به کارگیری هزینه اثربخش ترین راهکارهاست.
با این اقدام برای اولین بار، ارائه دهندگان خدمت در نظام بهداشتی درمانی ایران که شامل بهوران، ماماها و مراقبین سلامت در خط مقدم سلامت به ارائه خدمت میپردازند.
ما نیز همراستا با اهداف ملی و جهانی مبارزه با سرطان، این هفته را در سال 1403 (1 تا 7 بهمن ماه ) با شعار "دست در دست هم برای پیشگیری و مبارزه با سرطان" آغاز نموده ایم.
این هفته فرصتی برای تقویت آگاهیرسانی درباره سرطان، عوامل خطر، تشویق به پیشگیری و تشخیص زودهنگام و حمایت از بیماران مبتلا میباشد. آگاهی مردم بههمراه اجرای برنامه های غربالگری و تشخیص زودهنگام میتواند به کاهش ابتلا و افزایش تاثیرات درمانی کمک کند. در طی این هفته سعی مینماییم برای مبارزه با این بیماری و کاهش تأثیرات جسمی، روانی و اجتماعی آن نقش مؤثری ایفا کنیم.
نظر دهید